Jak dlouho se vaří brambory?

Jak dlouho vařit brambory?

Vaření brambor je základní dovednost v kuchyni, kterou ovládá většina z nás. Ať už připravujete brambory na přílohu, do polévky nebo na oblíbený bramborový salát, je důležité vědět, jak dlouho je vařit, aby byly správně měkké a chuťově skvělé. Tento článek vám poskytne praktické informace o vaření brambor pro různé účely tak, aby váš pokrm vždy vyšel perfektně. Takže jak dlouho se vaří brambory?

Vaření brambor není alchymie, když víte jak na to.

Jak dlouho se vaří brambory ve slupce?

Vaření brambor ve slupce je skvělý způsob, jak uchovat co nejvíce živin a vitamínů. Brambory ve slupce se obvykle vaří 20–30 minut, v závislosti na jejich velikosti. Pokud jsou brambory menší, mohou být hotové za 20 minut, větší brambory připravíte za 30 minut. Nejlépe brambory vyzkoušíte obyčejnou vidličkou – pokud do nich vidlička snadno „zajede“, brambory jsou hotové.

Jak se vaří brambory?

Základní postup pro vaření brambor je jednoduchý. Nejprve brambory oloupejte, pokud chcete, a nakrájejte na stejně velké kousky. Vařit je samozřejmě můžete i celé.

Dejte je do hrnce, zalijte vodou a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední až nízkou. Brambory vařte, dokud nezměknou, což obvykle trvá 15–20 minut, pokud jsou nakrájené na menší kousky. V případě, že vaříte brambory vcelku, platí výše zmíněná cca půl hodina.

Jak dlouho se vaří brambory na kaši?

Pokud připravujete bramborovou kaši, je důležité, aby brambory byly dostatečně měkké. Opět záleží, zda je vaříte vcelku nebo na kousky. Brambory na kaši se obvykle vaří 20–25 minut, v závislosti na velikosti kousků nebo okolo půl hodiny v případě, že je vaříte vcelku.

Po uvaření je sceďte a ještě horké rozmačkejte. Na výslednou konzistenci kaše pak záleží na tom, jak dlouho je vaříte a jaké množství tekutiny přidáte (samozřejmě doporučujeme mléko). Někdo má rád kaši s „hrudkami“, někdo jemnou.

Jak dlouho vydrží bramborový salát?

Pokud plánujete připravit bramborový salát, pravděpodobně se budete ptát, jak dlouho vydrží v lednici. Bramborový salát v lednici obvykle vydrží 2 až 3 dny, pokud ho uchováte ve vzduchotěsné nádobě. Lze ho uchovávat i déle, není to však doporučováno, a to zejména pokud do bramborového salátu přidáváte cibuli.

Při delším skladování začne ztrácet na chuti, a to především kvůli majonéze, která se může po několika dnech stát méně čerstvou.

Podívejte se též, jak si připravit výtečné palačinky.

Jan Poláček

Několik let se věnuji vaření, rád cestuji a testuji nejrůznější počítačové hry. Věnuji se i hazardním tématům, nicméně na Mixteru zastávám autora článků o vaření, cestování, penězích nebo různých zajímavostech.

Napsat komentář

Vaše e-mail ová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *.

*
*