Skvělý recept na palačinky – jak na lahodné palačinky?

Dokonalé palačinky s javorovým sirupem, šlehačkou a ovocem.

Tento recept na palačinky vám ukáže, jak vytvořit nadýchané a lahodné palačinky, které si zamiluje celá rodina. Ať už je podáváte s ovocem, čokoládou nebo si je užíváte s nutellou, tento recept je perfektní základ pro jakékoli vaše oblíbené kombinace.

Připravte si dokonalé palačinky.
Palačinky podávejte se šlehačkou, javorovým sirupem a ovocem.

Ingredience na domácí palačinky

Pro přibližně 8-10 palačinek budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce rostlinného oleje (plus trochu na smažení)
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru (volitelně)
  • Špetka soli

Pojďme si nejprve trochu zavzpomínat:

Je pravdou, že palačinky mají dlouhou a zajímavou historii, která sahá až do starověku. První zmínky o palačinkách lze nalézt už ve starověkém Římě, kde byly připravovány na pánvích a často se podávaly se sladkými nebo slanými přísadami. Římané používali základní ingredience, jako je mouka, vejce a mléko, což se dnes považuje za základ pro klasické palačinky.

Ve středověku byly palačinky známé v celé Evropě, ale jejich podoba a příprava se lišily podle regionu. Například v Anglii se na Shrove Tuesday (před začátkem postního období) tradičně připravovaly palačinky, protože lidé potřebovali využít přebytečné tuky, vejce a mléko, které nemohli během postu konzumovat.

V 17. a 18. století se palačinky staly oblíbené i ve francouzské kuchyni, kde se začaly podávat v různých variantách. Ve Francii byla vytvořena i slavná „crêpe“ – tenká varianta palačinky, která se dnes podává s různými náplněmi, od sladkých po slané.

Dnes jsou palačinky oblíbeným jídlem po celém světě a každý region má svou vlastní verzi, například americké palačinky, které jsou tlustší a často podávané s javorovým sirupem.

Pokud se o tématu chcete dozvědět více, můžete se podívat na detailní článek na stránce Wikipedia.

Jak na přípravu těsta na palačinky

  1. Smíchejte suché ingredience
    Do misky prosejte mouku a přidejte špetku soli a vanilkový cukr.
  2. Přidejte vejce a tekutiny
    V další misce rozšlehejte vejce s cukrem. Pomalu přilévejte mléko a dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  3. Vytvořte hladké těsto
    Postupně přidávejte směs mouky do tekutiny a šlehejte, dokud nevznikne hladké, bezhrudkové těsto. Nakonec přidejte lžíci oleje, čímž palačinky získají jemnější konzistenci.

Jak smažit perfektní palačinky?

  1. Rozehřejte pánev
    Na středním ohni rozehřejte pánev a potřete ji trochou oleje. Pomocí kuchyňské utěrky přebytečný olej odstraňte.
  2. Nalijte těsto
    Na pánev nalijte malé množství těsta (asi 1/4 šálku) a krouživým pohybem rozprostřete do tenké vrstvy.
  3. Smažte do zlatova
    Palačinku smažte asi 1-2 minuty, dokud okraje nezačnou zlátnout. Otočte ji pomocí špachtle a smažte dalších 30 sekund až 1 minutu, dokud nebude zlatavě hnědá.
  4. Opakujte
    Tento postup opakujte i s ostatními palačinkami. Nezapomeňte pánev vždy jemně potřít olejem.

Jak podávat domácí palačinky?

Palačinky jsou skvělé s mnoha různými náplněmi a toppingy! Vyzkoušet můžete například:

  • Ovocné kompoty – čerstvé ovoce nebo domácí jahodový kompot
  • Nutella nebo čokoládová poleva – dle vašich preferencí, já preferuji bílou čokoládu
  • Šlehačka a čerstvé ovoce – opět dle libosti (doporučujeme borůvky, maliny, jahody, mandarinky, banán)
  • Javorový sirup a banány

Tipy pro perfektní palačinky nebo veganské palačinky

  • Pro extra nadýchané palačinky přidejte do těsta trochu prášku do pečiva nebo jedlé sody.
  • Chcete-li veganskou verzi, nahraďte mléko rostlinným (mandlovým, sójovým) a vejce chia semínky nebo banánem.
  • Pakliže se vám těsto zdá příliš husté, přidejte trochu mléka, dokud nedosáhnete ideální konzistence.

Jan Poláček

Několik let se věnuji vaření, rád cestuji a testuji nejrůznější počítačové hry. Věnuji se i hazardním tématům, nicméně na Mixteru zastávám autora článků o vaření, cestování, penězích nebo různých zajímavostech.

Napsat komentář

Vaše e-mail ová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *.

*
*