Domácí rohlíky jsou neodolatelné – křupavé na povrchu, vláčné uvnitř a voňavé tak, že zmizí hned po upečení. S tímto jednoduchým receptem si je zvládnete připravit i ty, a to bez speciálního vybavení. Pojďte se s námi podívat na recept na domácí rohlíky.
Rohlíky – recept na domácí pečení & Ingredience (na cca 8–10 rohlíků):
Rohlíky jsou v tuzemsku velice oblíbeným pečivem i přes fakt, že je začal vyrábět Vídeňský pekař August Zang. Aktuálně jsme však největšími konzumenty rohlíků ve světě my. Kupované rohlíky obsahují různé zlepšovače mouky. Jak se těmto nechtěným ingrediencím vyhnout? Upečte si vlastní rohlíky s naším jednoduchým receptem.
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce na potření
- Semínka nebo hrubá sůl na posypání (volitelné)
Recept na domácí rohlíky – postup
- Příprava kvásku:
- Do misky nanalijte vlažné mléko, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte 10–15 minut odpočívat, dokud se nevytvoří pěna.
- Těsto:
- Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a rozpuštěné máslo.
- Přilijte kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto (ručně asi 10 minut, v robotu cca 5 minut).
- Přikryjte utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.
- Tvarování rohlíků:
- Vykynuté těsto rozdělte na 8–10 dílků.
- Každý rozválejte do oválného tvaru a zarolujte od širší strany ke špičce, aby vznikl typický tvar rohlíku.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15–20 minut kynout.
- Pečení:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte solí nebo semínky (místo vejce lze použít i vodu s olejem).
- Pečeme 15–20 minut dozlatova.
Po upečení nechte rohlíky vychladnout na mřížce – i když se do nich nejspíš pustíte hned!
Podívejte se též na náš recept na skvělé palačinky.