Recept na vafle: Variace pro každého

Recepty na vafle

Vafle jsou skvělým jídlem pro jakýkoli den, ať už je chcete připravit na sladko, nebo na slano. Můžete je připravit bez vajec, mléka, nebo dokonce bez másla. Pokud máte rádi i zdravější verze, jsou tu i recepty s ovesnými vločkami nebo s přidaným proteinem. Přinášíme vám několik inspirací na vafle, které vyhoví různým stravovacím preferencím. Jaký recept na vafle je ten nejlepší?

Vafle jsou skvělým jídlem pro jakýkoli den, ať už je chcete připravit na sladko, nebo na slano.

Recept na vafle bez vajec

Pokud se vyhýbáte vejcím nebo je prostě nemáte po ruce, tento recept na vafle je pro vás ideální. Vafle bez vajec jsou nadýchané a chutné stejně jako tradiční verze.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 250 ml rostlinného mléka (mandlové, ovesné apod.)
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Postup:

  1. Smíchejte všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl).
  2. Přidejte rostlinné mléko a olej, promíchejte do hladkého těsta.
  3. Rozpalte vaflovač a potřete ho trochou oleje.
  4. Nalijte těsto do vaflovače a pečte asi 3-5 minut, dokud vafle nezískají zlatavou barvu.
  5. Podávejte s ovocem, sirupem nebo jakýmkoli oblíbeným toppingem.

Recept na vafle z ovesných vloček

Pro ty, kteří se chtějí držet zdravější verze, máme skvělý recept na vafle z ovesných vloček. Tyto vafle jsou výborné nejen pro svou chuť, ale i pro své výživové hodnoty.

Ingredience:

  • 150 g ovesných vloček
  • 1 banán (pro sladkost a lepivost)
  • 200 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice (volitelně)
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (volitelně)

Postup:

  1. Ovesné vločky rozmixujte na jemnou mouku.
  2. Přidejte banán, vodu (nebo mléko), prášek do pečiva a skořici. Vše promíchejte do hladkého těsta.
  3. Pokud je těsto příliš husté, přidejte více tekutiny.
  4. Vaflovač rozehřejte a potřete olejem.
  5. Nalijte těsto do vaflovače a pečte 3-5 minut, dokud vafle nezískají zlatou barvu.
  6. Podávejte s čerstvým ovocem nebo jogurtem.

Recept na vafle bez mléka

Tento recept je perfektní pro ty, kteří se vyhýbají mléčným produktům. S použitím rostlinného mléka si můžete vychutnat vafle i bez laktózy!

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky vanilky
  • 250 ml rostlinného mléka (např. mandlové, ovesné)
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce cukru (volitelně)

Postup:

  1. Smíchejte suché ingredience (mouku, prášek do pečiva, vanilku a cukr).
  2. Přidejte rostlinné mléko a olej, promíchejte do hladkého těsta.
  3. Vaflovač rozehřejte a potřete olejem.
  4. Nalijte těsto do vaflovače a pečte 3-5 minut.
  5. Podávejte s ovocem, sirupem nebo džemem.

Recept na vafle na slano

Pokud máte rádi slané vafle, tento recept vás určitě nadchne. Vafle na slano jsou ideální jako příloha k obědu nebo večeři.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušeného oregana (nebo jiných bylinek)
  • 50 g strouhaného sýra (volitelně)

Postup:

  1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a bylinky.
  2. Přidejte vodu nebo rostlinné mléko a olej, promíchejte do hladkého těsta.
  3. Pokud chcete, přidejte sýr.
  4. Vaflovač rozehřejte a potřete olejem.
  5. Nalijte těsto do vaflovače a pečte 3-5 minut.
  6. Podávejte s grilovanou zeleninou, hummusem nebo avokádem.

Recept na vafle bez másla

Pokud chcete vafle bez másla, tento recept vám bude vyhovovat. Těsto je lehké a přitom chutné díky použití rostlinného oleje.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky vanilky
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce cukru (volitelně)

Postup:

  1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilku a cukr.
  2. Přidejte rostlinné mléko a olej, promíchejte do hladkého těsta.
  3. Vaflovač rozehřejte a potřete olejem.
  4. Nalijte těsto na vaflovač a pečte 3-5 minut.
  5. Podávejte s ovocem, javorovým sirupem nebo džemem.

Recept na vafle s proteinem

Pokud chcete do vaflí přidat více bílkovin, tento recept je pro vás ideální. Proteinové vafle jsou skvělé pro regeneraci po tréninku nebo jako vydatná snídaně.

Ingredience:

  • 100 g ovesné mouky
  • 50 g proteinového prášku (vanilkový nebo čokoládový)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (volitelně)

Postup:

  1. Smíchejte všechny suché ingredience (ovesnou mouku, proteinový prášek, prášek do pečiva a vanilku).
  2. Přidejte vodu nebo rostlinné mléko a olej, promíchejte do hladkého těsta.
  3. Nalijte těsto do vaflovače a pečte asi 3-5 minut.
  4. Podávejte s čerstvým ovocem nebo jogurtem.

Recept na vafle s jogurtem

Pro jemnější a vláčnější vafle, vyzkoušejte tuto variantu s jogurtem. Jogurt dodá vaflím krásnou texturu.

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky vanilky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu

Postup:

  1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a vanilku.
  2. Přidejte jogurt, vodu (nebo mléko) a med, promíchejte do hladkého těsta.
  3. Nalijte těsto do vaflovače a pečte asi 3-5 minut.
  4. Podávejte s ovocem, ořechy nebo jinými oblíbenými toppings.

Pakliže byste raději rádi jinou sladkou alternativu, můžete se podívat na náš recept na palačinky.

Jan Poláček

Několik let se věnuji vaření, rád cestuji a testuji nejrůznější počítačové hry. Věnuji se i hazardním tématům, nicméně na Mixteru zastávám autora článků o vaření, cestování, penězích nebo různých zajímavostech.

Napsat komentář

Vaše e-mail ová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *.

*
*