Recept Butter Chicken: Jak udělat to nejlepší máslové kuře?

Recept na máslové kuře podle Mixteru

Máslové kuře je indický pokrm, který si však získal mnohá srdce i v našich končinách. Jaký recept na Butter Chicken je ten nejlepší? Proč byste jej rozhodně měli vyzkoušet?

Tento recept na Butter Chicken byste měli rozhodně vyzkoušet.

Recept na Butter Chicken

Máte rádi indickou kuchyni? Pak jste možná slyšeli o máslovém kuřeti. Možná o něm naopak čtete poprvé nyní. Tak či tak, Butter Chicken je delikátní jídlo, které doporučujeme vyzkoušet každému z vás. Připravili jsme pro vás ten nejlepší recept na máslové kuře. Ingredience jsou pro 4 strávníky, nicméně si jej můžete upravit dle libosti.

Co budete potřebovat na máslové kuře recept?

🍗 Na kuře:

  • 600 g kuřecích prsou (nebo stehenního řízku), nakrájených na kostky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička koriandru

🍲 Na omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička garam masaly
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 400 g konzervu rajčat
  • 100 ml smetany na vaření (nebo kokosového mléka)
  • sůl, cukr dle chuti
  • čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu

👨‍🍳 Postup Butter Chicken receptu:

  1. Naložte kuře: smíchejte všechny suroviny na marinádu, přidejte kuře a nechte alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) uležet v lednici.
  2. Opečte kuře: na pánvi nebo grilu zprudka opečte kuře do zlatova. Nemusí být úplně propečené – dojde v omáčce. Pokud chcete kuře tak, jak jej podávají v indických restauracích, doporučujeme kuře připravit na grilu nejlépe jako špíz.
  3. Připravte si omáčku: Na másle osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek, zázvor a koření. Promíchejte a nechte rozvonět.
  4. Zalij rajčaty: Přidejte rajčata, osolte a lehce oslaďte. Vařte 10–15 minut, dokud se omáčka nezredukuje. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem.
  5. Dokončete: Přidejte smetanu a opečené kuře. Nechte ještě asi 5–10 minut provařit. Na závěr posypte nasekaným koriandrem.

K máslovému kuřeti se skvěle hodí basmati nebo jasmínová rýže. Tou nejlepší přílohou jsou však placky – nejlépe teplý naan. Na jeho přípravě není nic složitého, pojdmě se ještě podívat, jak si naan k máslovému kuřeti nejlépe připravit.

Rychlý naan z pánve (bez droždí)

📝 Ingredience (cca 6 ks):

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje (do těsta)
  • rozpuštěné máslo + česnek na potření (volitelné)

Postup receptu na naan:

  1. Smíchejte těsto: v míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, jogurt a olej. Vypracujte měkké, nelepivé těsto.
  2. Rozdělte a vyválejte: těsto rozdělte na 6 kuliček, každou vyválejte na oválnou placku cca 0,5 cm silnou.
  3. Opečte na sucho: rozehřejte pánev nasucho (ideálně litinovou nebo nepřilnavou) a naan pečte 1–2 minuty z každé strany. Měl by se nafukovat a mít hnědé puchýřky.
  4. Potřete máslem: hotové placky potřete rozpuštěným máslem (můžete do něj přidat trochu česneku nebo bylinky).

Nepochybujeme o tom, že si opravdu pochutnáte. Závěrem tedy už jen – dobrou chuť!

Podívejte se také, jak připravit ty nejlepší palačinky.

Jan Poláček

Několik let se věnuji vaření, rád cestuji a testuji nejrůznější počítačové hry. Věnuji se i hazardním tématům, nicméně na Mixteru zastávám autora článků o vaření, cestování, penězích nebo různých zajímavostech.

Napsat komentář

Vaše e-mail ová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *.

*
*