Máslové kuře je indický pokrm, který si však získal mnohá srdce i v našich končinách. Jaký recept na Butter Chicken je ten nejlepší? Proč byste jej rozhodně měli vyzkoušet?

Recept na Butter Chicken
Máte rádi indickou kuchyni? Pak jste možná slyšeli o máslovém kuřeti. Možná o něm naopak čtete poprvé nyní. Tak či tak, Butter Chicken je delikátní jídlo, které doporučujeme vyzkoušet každému z vás. Připravili jsme pro vás ten nejlepší recept na máslové kuře. Ingredience jsou pro 4 strávníky, nicméně si jej můžete upravit dle libosti.
Co budete potřebovat na máslové kuře recept?
🍗 Na kuře:
- 600 g kuřecích prsou (nebo stehenního řízku), nakrájených na kostky
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého česneku
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička sladké papriky
- sůl podle chuti
- 1 lžička koriandru
🍲 Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička garam masaly
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 400 g konzervu rajčat
- 100 ml smetany na vaření (nebo kokosového mléka)
- sůl, cukr dle chuti
- čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
👨🍳 Postup Butter Chicken receptu:
- Naložte kuře: smíchejte všechny suroviny na marinádu, přidejte kuře a nechte alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) uležet v lednici.
- Opečte kuře: na pánvi nebo grilu zprudka opečte kuře do zlatova. Nemusí být úplně propečené – dojde v omáčce. Pokud chcete kuře tak, jak jej podávají v indických restauracích, doporučujeme kuře připravit na grilu nejlépe jako špíz.
- Připravte si omáčku: Na másle osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek, zázvor a koření. Promíchejte a nechte rozvonět.
- Zalij rajčaty: Přidejte rajčata, osolte a lehce oslaďte. Vařte 10–15 minut, dokud se omáčka nezredukuje. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem.
- Dokončete: Přidejte smetanu a opečené kuře. Nechte ještě asi 5–10 minut provařit. Na závěr posypte nasekaným koriandrem.
K máslovému kuřeti se skvěle hodí basmati nebo jasmínová rýže. Tou nejlepší přílohou jsou však placky – nejlépe teplý naan. Na jeho přípravě není nic složitého, pojdmě se ještě podívat, jak si naan k máslovému kuřeti nejlépe připravit.
Rychlý naan z pánve (bez droždí)
📝 Ingredience (cca 6 ks):
- 250 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce oleje (do těsta)
- rozpuštěné máslo + česnek na potření (volitelné)
Postup receptu na naan:
- Smíchejte těsto: v míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, jogurt a olej. Vypracujte měkké, nelepivé těsto.
- Rozdělte a vyválejte: těsto rozdělte na 6 kuliček, každou vyválejte na oválnou placku cca 0,5 cm silnou.
- Opečte na sucho: rozehřejte pánev nasucho (ideálně litinovou nebo nepřilnavou) a naan pečte 1–2 minuty z každé strany. Měl by se nafukovat a mít hnědé puchýřky.
- Potřete máslem: hotové placky potřete rozpuštěným máslem (můžete do něj přidat trochu česneku nebo bylinky).
Nepochybujeme o tom, že si opravdu pochutnáte. Závěrem tedy už jen – dobrou chuť!
Podívejte se také, jak připravit ty nejlepší palačinky.